Cercetătorii au inventat plasticul biodegradabil, în încercarea de a da un moment de respiro planetei

de: Iulia Kelt
14 05. 2024

Problema dependenței noastre de plastic a devenit una majoră, motiv pentru care cercetătorii au inventat un nou tip de material, unul care vine cu capacități integrate de biodegradare, datorită sporilor bacterieni care trăiesc în interiorul său.

Noul plastic autodigestiv combină poliuretan termoplastic (TPU) și bacteriile Bacillus subtilis, care au trebuit să fie modificate genetic pentru a supraviețui temperaturilor ridicate implicate în producția de plastic.

Cum au făcut platicul biodegradabil

Prin expunerea repetată a sporilor la niveluri tot mai mari de căldură, echipa de cercetare din spatele acestei noi descoperiri a constatat că bacteriile pot face față în cele din urmă temperaturilor de 135 de grade Celsius necesare pentru a amesteca sporii bacterieni și TPU-ul.

În trecut, eforturile de a găsi modalități de degradare rapidă a plasticului au constatat o sursă în enzimele bacteriene și ciupercile din soluri și gropi de compost unde aceste microorganisme sunt natural abundente.

Dar acest nou material are nevoie doar de sporii bacterieni din interiorul său, reactivați cu niște nutrienți și umiditate, pentru a începe procesul de descompunere.

Bacteria bună care ne ajută

Cercetarea a implicat mai multe etape importante, începând cu studierea B. subtilis. Acesta este un tip de bacterie care a fost anterior asociată cu descompunerea plasticului și poate supraviețui într-o stare latentă fără aprovizionările obișnuite de hrană și energie.

În plus față de a face plasticul biodegradabil, cercetătorii au descoperit că sporii bacterieni au făcut materialul cu aproximativ 30% mai puternic și că au contribuit la elasticitatea sa.

TPU-ul este folosit la tot felul de produse, de la huse de telefoane până la piese auto, dar în prezent nu există o modalitate eficientă de reciclare a acestuia.

Pe măsură ce producția de plastic va crește rapid, avem nevoie urgentă de modalități de a limita cât de mult se aruncă în mediul înconjurător, spre binele nostru, dar și al planetei.